Sotong goreng tepung Berempah rangup (hidangan 2-3 org)
*bagi yg sgt100x suka sotong goreng tepung, mmg xcukup!!!**
Sotong (saiz sederhana) - 300g
Tepung jagung
Tepung kentucky (any brand)
Serbuk cili
Ketumbar
Jintan manis
Serbuk kari
Sebiji telur
Garam,perisa secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Cara
TIPS|-
* kalau menggunakan sotong saiz besar, potong dalam saiz kecil untuk mengelakkan sotong menjadi liat
* jangan goreng terlalu lama sotong dengan api yang kecil, untuk mengelakkan sotong liat
* toskan sotong sehingga kering kerana sotong yang kering disaluti tepung, tanpa ada kesan air basuhan, inshaAllah tidak meletup di dalam minyak.
* jika mahukan tekstur yang lebih padat&kulit tepung yang lebih tebal, double coating tepung dengan menggaul sotong yang sudah disaluti tepung dengan telur skali lagi, dan gaul kali kedua dengan tepung.
*bagi yg sgt100x suka sotong goreng tepung, mmg xcukup!!!**
Sotong (saiz sederhana) - 300g
Tepung jagung
Tepung kentucky (any brand)
Serbuk cili
Ketumbar
Jintan manis
Serbuk kari
Sebiji telur
Garam,perisa secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Cara
- Bersihkan sotong dan potong bentuk cincin (kira2 1 cm ketebalan)
- Toskan sotong selama 30minit untuk mengeringkan air basuhan tadi
- Didalam mangkuk yang berlainan, masukkan dan gaul tepung, serbuk cili, ketumbar,jintan, serbuk kari, garam serta serbuk perasa
- Gaulkan sotong bersama telur sementara itu, panaskan minyak di dalam kuali
- Ambil sedikit demi sedikit sotong dan gaulkn ke dalam bahan kering sehingga menyaluti penuh sotong
- Gorengkan sotong bersalut tepung dengan api yang kuat selama kira-kira 8-10minit
- Angkat dan toskan sotong yang sudah kerangupan dan bertukar warna keperangan
- Sotong bersalut tepung berempah sudah siap dimakan begitu sahaja atau bersama nasi putih panas!!! ^_^
TIPS|-
* kalau menggunakan sotong saiz besar, potong dalam saiz kecil untuk mengelakkan sotong menjadi liat
* jangan goreng terlalu lama sotong dengan api yang kecil, untuk mengelakkan sotong liat
* toskan sotong sehingga kering kerana sotong yang kering disaluti tepung, tanpa ada kesan air basuhan, inshaAllah tidak meletup di dalam minyak.
* jika mahukan tekstur yang lebih padat&kulit tepung yang lebih tebal, double coating tepung dengan menggaul sotong yang sudah disaluti tepung dengan telur skali lagi, dan gaul kali kedua dengan tepung.
2 comments:
hahaha,,kami pon goren gsotong tepungg kejap tadik.huhuhuh.sama la plak menu
^_^ sedapppp kannn!!!!! Love it...
Post a Comment