What time is it?

Thursday, January 9, 2014

DOUBLE CHOCO CHIP MOIST MUFFIN (no butter)

( +- 12pcs)


ingredients
Prepare 2 bowls....


Bowl 1
1 cup susu segar/fresh milk
1/3 cup vegetable oil
1 telur greb B
1 teaspoon esen vanila


Bowl 2
1 3/4 cups tepung naik sendiri
3/4 cup gula halus
1 cup  chocolate chips
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
2 tablespoons cocoa powder
1/2 teaspoon of salt


Sediakan dua bekas mangkuk 
Panaskan oven 150deg  selama 15 minit.


1) Bowl 1= campurkan dan satukan semua bahan kering.
    Bowl 2= campurkan bahan basah dan pukul sehingga kembang <electric mixer> 1-2 minit
2) campurkan sedikit demi sedikit mangkuk 2 ke dalam mangkuk 1. Satukan sehingga sebati.
3) isikan adunan ke dalam cawan cupcake 3/4 penuh. Tabur di atasnya chocolate chip. Hias ikut suka.
4) masukkan ke dalam oven suhu 180deg selama 30minit atau sehingga cupcake masak.



TIPS:
4. utk yang taknak manis, becoz muffin PB ni sedikit manis, maka boleh diganti gula halus kepada gula perang.
5. 

1. kelembapan muffin adalah berdasarkan how 'runny' & smooth the batter..maksudnya kalu adunan tu kita tgk mcm smooth, pekat tetapi tidak bergumpal jatuh dari senduk, maknanya muffin tu akan lembap di dalam.

2. cara memeriksa muffin masak di dalam atau belum ialah dengan mencucuk muffin dengan lidi, kalu keluarnya bersih, muffin dh siap. ^^

3. tepung naik sendiri boleh diganti dengan tepung gandum, tetapi kena tambah lagi kuantiti baking soda n baking powder untuk naik cantik.






No comments: