Bubur Ayam ala Assyura McD (hidangan 1-2 org)\
Beras 1 cawan
air 5cawan
Isi ayam dipotong jalur2 (100g)
Bawang merah
halia
ikan bilis
kacang tanah yang telah digoreng (pilihan)
daun sup
garam&perasa (guna serbuk cukup rasa lebih sesuai)
Bahan sampingan
isi ayam digaul dengan bahan perasa&ditumis dengan minyak sedikit di atas kuali. angkat sehingga ayam sudah setengah masak
goreng bwg merah di dalam minyak sehingga keperangan kemudian ditoskan,
goreng ikan bilis sehingga keperangan dengan api kecil
potong nipis daun sup
akhir sekali, taburkan ayam, bwg goreng, ikan bilis,kacang & daun sup di atas bubur yang siap dihidang.
TIPS:
* sukatan beras:air = 1:5 (maksudnya 1 cwn beras bersamaan 5 cawan air)
* mengoreng bwg merah dengan api yang kecil, apabila melihat bwg merah sudah berwarna sedikit perang, tutp api tapi teruskan mengacau bwg di dalam minyak panas tadi selama 15-20saat kemudian diangkat dan ditoskan. cara ini memastikan bwg kekal rangup keseluruan dengan sempurna
* masukkan sedikit bwg&isi ayam yg sudah digoreng ke dalam bubur untuk menambah perasa bwg goreng dan ayam ke dalam bubur
* kekerapan mengacau bubur sementara ia masak memberi kesan bubur hancur&kurang hancur.
*kepekatan bubur bergantung kepada selera masing2 dengan menambah@kurgkan air
Beras 1 cawan
air 5cawan
Isi ayam dipotong jalur2 (100g)
Bawang merah
halia
ikan bilis
kacang tanah yang telah digoreng (pilihan)
daun sup
garam&perasa (guna serbuk cukup rasa lebih sesuai)
- basuh beras sehingga bersih
- masukkan beras,halia bersama air kedalam periuk
- mayang (potong panjang2@nipis) bwg merah dan halia
- reneh bubur selama 20-30minit,gaul sesekali untuk mengelak bubur hangus di bawah periuk, gunakan api kecil sentiasa
- bubur telah masak apabila beras sudah mengembang&lembut untuk dimkn, kemudian bolehlah dimasukkan bahan perasa dan garam
Bahan sampingan
isi ayam digaul dengan bahan perasa&ditumis dengan minyak sedikit di atas kuali. angkat sehingga ayam sudah setengah masak
goreng bwg merah di dalam minyak sehingga keperangan kemudian ditoskan,
goreng ikan bilis sehingga keperangan dengan api kecil
potong nipis daun sup
akhir sekali, taburkan ayam, bwg goreng, ikan bilis,kacang & daun sup di atas bubur yang siap dihidang.
TIPS:
* sukatan beras:air = 1:5 (maksudnya 1 cwn beras bersamaan 5 cawan air)
* mengoreng bwg merah dengan api yang kecil, apabila melihat bwg merah sudah berwarna sedikit perang, tutp api tapi teruskan mengacau bwg di dalam minyak panas tadi selama 15-20saat kemudian diangkat dan ditoskan. cara ini memastikan bwg kekal rangup keseluruan dengan sempurna
* masukkan sedikit bwg&isi ayam yg sudah digoreng ke dalam bubur untuk menambah perasa bwg goreng dan ayam ke dalam bubur
* kekerapan mengacau bubur sementara ia masak memberi kesan bubur hancur&kurang hancur.
*kepekatan bubur bergantung kepada selera masing2 dengan menambah@kurgkan air
No comments:
Post a Comment