Nasi Putih + sambal ayam penyet + Ayam penyet goreng + tempe,timun, tauhu goreng & kobis |
Cili kering 3-4 batang
belacan 3cm
bawang merah 5ulas
bawang putih 2ulas
ketumbar (sesudu besar)
jintan manis (sesudu besar)
serbuk ayam penyet (kalau ada)
sesudu gula melaka@gula apung
garam&perasa
tepung jagung
minyak untuk menggoreng (3sudu makan)
Cara2nya
- Kisar sehingga lumat & campurkan sehingga lumat semua bahan2 di atas (kecuali tepung jagung)
- Tumis dengan minyak sehingga naik bau.
- Sekiranya sambal nampak cair, masukkan sesudu tepung jagung yang telah dicairkan untuk memekatkan sambal
Resipi Ayam Penyet Goreng, tauhu, dan tempe penyet
Tauhu
Tempe
Ayam (mana2 bahagian pun boleh, tapi seeloknya whole leg)
ketumbar
jintan manis
lada hitam
serbuk ayam penyet
kunyit
garam & perasa
minyak untukmenggoreng
Cara2nya
- perapkan ayam,tauhu dan tempe dengan semua bahan2 perapan selama 1jam & simpan di dalam petiais
- kemudian bolehlah digoreng sehingga keperangan dan ditoskan
TIPS:
* sambal akan bertambah sedap dengan gula melaka (boleh juga diganti dengan gula)
*tauhu & tempe boleh dipotong ikut potongan sendiri
*ayam seeloknya menggunakan bahagian whole leg (ayam penyet mesti menggunakan bahagian whole leg)
*ayam dihiris sedikit isinya untuk memastikan bahagian dalamnya masak
*pastikan ayam tidak terlalu besar untuk tidakmentah apabilamenggoreng
No comments:
Post a Comment