1 bungkus cream cheese tartura
1-2 paket saltcheese biscuit
1 tin susu pekat manis
1 botol kecil susu segar ( untuk mencelup roti)
Optional topping (crushed oreo/chocolate cookies)
Acuan/loyang mengikut saiz masing-masing
Cara2nya...
Pukul cream cheese+susu pekat manis sehinga adunan putih dan gebu
Pastikan adunan cukup smooth and runny untuk memudahkan spread ke dalam loyang
Susun biskut yang telah dicelup dengan susu segar, ke dalam loyang satu persatu sambil dilapis
dengan adunan cheese tadi. (Turutan: biskut-> cream -> biskut -> cream )
Susun sehingga habis,jumlah lapisan mengikut masing2
Untuk lapisan atas,lapis sedikit tebal adunan cheese dan ditabur dengan crushed cookies.
Masukkan ke dalam petiais untuk beberapa jam.
Tips:
1. Untuk yg tidak dpt memperolehi saltcheese biscuits, boleh ditukar kepada biskut yg lain seperti cream crackers ( tapi mungkin kurenggg sedap!! )
2. Cream cheese boleh juga diguna jenama lain selain tartura
3. Lapik loyang atau acuan dengan aluminium foil untuk memudahkan kek diangkat dan dipotong.
4. Adunan cream cheese boleh dicampur dengan crushed oreo cookies untuk kepelbagaian.
SELAMAT MENCUBA KAWAN- KAWAN!!!!! >.<
No comments:
Post a Comment