What time is it?

Friday, January 10, 2014

Chocolate oreo velvet Muffin (cream cheese recipe+ tips how to make dark chocolate decoration on top!)



untuk resipi ini, PB buat sama je dgn muffin sebelum ni, just the difference PB tambah cream cheese on top. untuk resipi choco muffin, tekan link ~> chocolatemuffinrecipe

Cream Cheese recipe

100g butter, softened
150g cream cheese
200g icing sugar
1-2tbsp milk/plain water
food coloring (ikut suka kalau nak letak color/if not, leave it plain white)

  1. pukul dengan electric mixer butter, cream cheese dan setengah icing sugar bersama 1tbsp milk/plain water.
  2. tambah sedikit demi sedikit icing sugar dan 1 tbsp milk/plain water sehingga adunan nampak creamy, smooth dan gebu. 
  3. tambah icing sugar untuk lebih gebu.
  4. bolehlah ditambah coloring dan diadun perlahan menggunakan sudu. 

TIPS: 
1. icing sugar hendaklah disift terlebuh dahulu untuk mengelakkan gumpalan atau rasa berpasir pada icing
2. icing yang telah diadun jangan dibiar terlalu lama untuk mengelakkan icing menjadi cecair (kurg kegebuan) dengan suhu bilik
3. pipekan icing ke atas mufin yang telah sejuk, kerana jika dipipe keatas muffin yang masih hangat, icing akan mencair


Cara membuat dark chocolate decoration
1. cairkan cooking dark chocolate di atas double boiler. (kuali berisi air di bawah&satu lagi periuk berisi coklat di atas)
2. potong cooking chocolate kecil2 untuk mempercepatkan proses melting
3. paip coklate yang telah cair ke atas aluminium foil ,ikut gaya hiasan sendiri, masukkan ke dalam peti sejuk sehingga hendak diletakkan di atas muffin tadi.




No comments: