1 Packet
instant corn soup (seafood@chicken )
1 egg (any
size)
5cups plain
water
1 ½ spoon
corn flour
Secubit Serbuk
cukup rasa
BAHAN A
1 tin sweet corn
Sliced thinly tin button mushroom
Sliced thinly crab meat
Sliced thinly black mushroom
Cara-cara
Panaskan 5cups
plain water, masukkan 1 packet instant corn soup
Apabila air
sudah mendidih, masukkan semua bahan A
Kacau sup
sambil masukkan serbuk cukup rasa
Kemudian,
pecahkan 1 biji telur ke dalam mangkuk. Kacau menggunakan garfu sehingga putih
dan kuning telur bercampur.
Dengan perlahan-lahan,
masukkan telur ke dalam sup sambil sebelah tangan mengacau sup menggunakan
garfu. Ini akan memberi efek carikan telur yang cantik.
Akhir sekali, masukkan tepung jagung untuk
memekatkan sup. (ikut kepekatan yang disuka)
Tutup api
dan siap dihidangkan... ^_^
TIPS:
1) bahan
campuran boleh dipelbagaikan, boleh masukkan isi ayam, pelbagai jenis cendawan,
dan sebagainya.
2) pastikan
api dibesarkan semasa memasukkan telur.
3) tepung
jagung dicairkan dahulu sebelum dimasukkan ke dalam sup untulk mengelakkan
gumpalan tepung. Kepekatan sup mengikut citarasa sendiri.
No comments:
Post a Comment